Ecopark De Groene Woerd
  • Achtergrond
  • Stand van zaken
  • Sfeerbeelden
  • Eco Bouwprojecten
  • Nieuws
  • FAQ
  • Partners
  • Contact

FAQ

Onderstaande vragen en opmerkingen  zijn verzameld op de inloopdag van 27 oktober 2018, onder de bezoekers en belangstellenden. Wij hebben getracht deze vragen zo goed mogelijk voor u inzichtelijk te maken en te beantwoorden.
We hebben alle vragen en opmerkingen als volgt gerubriceerd:
​Omgeving, Verkeer/infra, Inrichting terrein, Beheer/Exploitatie en Communicatie/Proces
Mocht uw vraag, opmerking of antwoord er nou niet tussen staan neem dan gerust contact met ons op.  
Omgeving

Ijsvogels in gebied nabij viaduct. Levert dit problemen op m.b.t. de  bedreiging van de ijsvogel?
Waarschijnlijk zal door het opknappen van de watergangen en het ecologisch verbeteren van het terrein het voor de ijsvogel alleen maar beter worden. Voor ons als park is de vogel een aanwinst en indien mogelijk kan binnen het ontwerp gekeken worden  naar het creëren van een oever waar de ijsvogel zijn nestgangen kan maken. Verder zal bij uitwerking van dit plan een flora- en fauna-onderzoek plaatsvinden.

Extra druk op recreatieplas
De extra aantallen mensen die door het verblijf van de Rijkerswoerdse Plassen gebruik gaan maken vallen in het niet bij de aantallen in de zomer. Extra drukte bij de plas zal dan ook niet te merken zijn. Daarbij komt dat recreatiemaatschappij Uiterwaarde tot doel heeft het bevorderen van recreëren in het gebied. Het doel van de realisatie van deze
eco- recreatiewoningen is ook het bevorderen van overnachtingsmogelijkheden in de omgeving.

Wat is de reden dat de bomen aan noordzijde van Rijkerswoerdsestraat blauw zijn gemarkeerd?
Hier hebben Uiterwaarde, gemeente Overbetuwe en initiatiefnemer geen rol in. De noordzijde van de straat is Arnhem. Het zal dan ook te maken hebben met onderhoudsbeleid van de gemeente Arnhem. Hiervoor kunt u het beste contact opnemen met de gemeente Arnhem. 

Bij aanleg van park is ons beloofd groene buffer tussen Arnhem en Elst met dagrecreatie. Hierin past geen bebouwing. Park moet natuurgebied blijven.
In het Masterplan Park Lingezegen wordt dit gebied ook aangewezen voor recreatieve mogelijkheden
  • Dit plan past bij onze doelstelling om een breder aanbod qua verblijfsrecreatie in Overbetuwe te bieden. Bijzondere verblijfsrecreatie past binnen speerpunt 1 en 2 uit het nieuwe 'Actieprogramma Recreatie en Toerisme 2016 - 2022' (ruimte bieden aan nieuwe vormen van verblijf en mogelijkheden voor verblijf uitbreiden op thema en kernwaarden als actief bewegen en water).
  • Conform Structuurvisie Park Lingezegen zijn juist in dit deelgebied (aansluitend op de Rijkerswoerdse Plassen) mogelijkheden voor het ontwikkelen van kleinschalige recreatieve voorzieningen op de voorwaarde dat de natuurbeleving centraal staat en er een sterke verweving plaats tussen natuur en recreatie.
 
Aangezicht vanaf de wijken groen maken met beplanting, geen aanzicht op parkeerplaatsen.
Met uitzicht op groen in het ontwerp zal rekening gehouden worden met deze wensen. Er is in het huidige ontwerp nog niet gedetailleerd gekeken naar de huidige aanwezige beplanting en de extra aan te leggen beplanting van bomen en struiken. In een later stadium zal gekeken worden naar de groeninrichting en een groenplan. Hierbij kan met direct aanwonenden overlegd worden wat de verschillende wensen zijn en kunnen we kijken hoe we hier invulling aan kunnen geven.

Opmerkingen van omwonenden: 'Mooi plan, prima plan, zie er naar uit, goed idee, gaaf idee'
“dode” hoek wordt mooie nieuwe ervaring'
 
Blijft het een vrijloopgebied voor wandelaars met honden?
Alle openbare paden welke nu in het gebied aanwezig zijn zullen openbaar blijven. Daarbij kunt u denken aan het rondje om de plas met de trimbaan. De huidige Pitch&Putt baan is nu niet openbaar toegankelijk. Na de aanleg van het park is het wel mogelijk een rondje over het park te lopen. 

Fijn dat er weer iets gebeurt, let wel op goede bereikbaarheid
Er zal zo goed mogelijk gekeken worden naar de diverse belangen. Hierbij zal de toegankelijkheid ook goed bekeken worden. Er zijn slechts weinig alternatieven op de huidige toegankelijkheid.

Jammer van de negatieve reacties, het is een mooi initiatief
Ontwikkeling staat op gespannen voet met natuurgebied, ondanks ecologisch karakter, rust en natuur gaan verloren
Zie antwoorden beloofde groene buffer (uitgangspunten in masterplan en structuurvisie)

 Goed initiatief duurzaam en sfeervol
 
Past een ‘voedselpark’ binnen het project?
Op dit moment niet. Deze is overigens al aanwezig binnen het park Lingezegen.

Het is geen toegevoegde waarde voor het park en natuur, alleen uit op geld te verdienen.
Het plan zal in ieder geval economisch haalbaar moeten zijn.

Bewoning geeft overlast
De doelgroep die wij proberen aan te spreken zijn met name rustzoekers die het omliggende park willen bezoeken en willen genieten van de natuur. Verder bestaat er wetgeving voor permanente bewoning en hiermee zal met het nog op te stellen bestemmingsplan specifiek aandacht aan worden besteed

Overlast, Mag geen hangplek worden, hangjongeren
Door de 24/7 aanwezigheid van een beheerder is het niet denkbaar dat er een hangplek voor jongeren zal ontstaan. Verder is er binnen Park Lingezegen een fulltime handhaver die ook in dit gebied toezicht zal houden. De verwachting is dat de huidige overlast van criminele activiteiten (drugsafval dump, slopen van gebouwen etc.), recreëren van "vissers" langs de plas en zwerfafval minder zullen worden door de activiteiten van het park.  

Overlast ’s avonds bijv. bij gebruik door scholen
Hierbij zal rekening gehouden worden met de omliggende bewoners. Middels geluidsnormen in het bestemmingsplan kan permanente overlast worden voorkomen. Naar aanleiding van de inloopbijeenkomst is overigens besloten de groepsaccommodatie te verplaatsen naar de andere kant van het terrein. 

Parkeeroverlast in de wijk wordt nog groter, is nu al een groot probleem.
Het nieuwe plan zal niet tot gevolg hebben dat de de parkeerdruk op de wijk vergroot. Het park heeft een berekende eigen parkeervoorziening van 80 parkeerplaatsen ket indien nodig een uitloop parkeerplaats van Uiterwaarde bij de plas. Deze waren overigens ook al aanwezig op het voormalige Pitch&Putt terrein.

Overlast muziek en hard rijdende auto’s, zwerfafval. Angst voor nog meer overlast.
De huidige Pitch&Putt baan is een “dode hoek” geworden waarbij op dit moment overlast is, o.a. van afvaldumping, rondhangende jongeren, vissers die kamperen, etc. Het nieuwe plan voorziet in meer toezicht, ook in de omgeving. Hierbij is er een belang om ook de omgeving vrij te houden van overlast en afval.

Verkeer/infra

Plan sluit prima aan op wensen wandelaars en fietsers. Wegennet is geschikt hiervoor. Rijkerswoerdsestraat moet smal blijven.
De huidige Rijkerswoerdsestraat is van de gemeente Arnhem. Het is waarschijnlijk een bewust beleid om hem smal te houden om hard rijden tegen te gaan. Voor het realiseren van dit plan is een aanpassing aan de Rijkerswoerdsestraat niet nodig.

Geen extra toegangswegen naar De Laar Oost
Er komen geen extra toegangswegen naar de Laar Oost vanuit het park. De huidige oversteekmogelijkheden naar het park vanuit de wijk zullen worden opgeknapt in overleg met de gemeente Arnhem. Hierbij zal gekeken worden naar “veiliger” kunnen oversteken. 

Rondje éénrichtingsverkeer vanaf De Linge, éénrichtingsverkeer zou oplossing bieden
Deze weg is op dit moment afgesloten en alleen bruikbaar voor bestemmingsverkeer.

Blijft de route om de plas openbaar?
De loop en wandelpaden om de plas blijven openbaar toegankelijk.

Hardlooproute moet openbaar blijven
Wandelgebied zal toegankelijk blijven. De hardlooproute incl. trimbaan blijft openbaar toegankelijk.

Niet meer verkeer over Rijkerswoerdsestraat  en zeker niet verbreding van de huidige weg
Voor het realiseren van dit plan is een aanpassing aan de Rijkerswoerdsestraat niet nodig. Verder zijn de verkeersintensiteiten bekend en dient het aspect verkeer ook e.e.a. in het bestemmingsplan te worden uitgewerkt

Forse intensivering verkeer Rijkerswoerdsestraat, verkeersoverlast
Dit zal in de praktijk meevallen. De aankomst en wisseldagen van de recreanten zal niet tijdens de spits zijn.

Bestaande parkeerplaatsen benutten en dan lopen/fiets naar accommodaties. Niet meer parkeerplaatsen realiseren.
Er zal een grote eigen parkeervoorziening op het park aanwezig zijn voor recreanten (gelijk aan de huidige voorziening van 'Pitch & Putt'. Deze is berekend op het aantal bezoekers. Bij de huisjes zullen vooralsnog geen extra parkeervoorzieningen gemaakt worden. Er zal gebruikt worden gemaakt van de bestaande voorzieningen.

Verkeersdrukte en aansluiting op de wijk is een groot probleem
Deze weg is in eigendom van de gemeente Arnhem. Verkeersoverlast dient bij de gemeente Arnhem gemeld te worden.

Door intensievere verkeersstroom meer en betere voetpaden langs de weg maken
Dit is niet in de huidige plannen opgenomen.

Bruggetje bij de laatste toegang naar De Laar vanwege veiligheid, anders wordt er over de weg gelopen
Dit is niet in de huidige plannen opgenomen.

Toename verkeer kruising Laerweg en Rijkerswoerdsestraat
Huidige verkeersintensiteiten zijn bekend. Mogelijke toename hiervan past binnen het verkeersbeeld van de huidige Rijkerswoerdsestraat.

Regelmatig vrachtverkeer dat niet op Rijkerswoerdsestraat mag komen. Rijden weg kapot.
De gemeente Arnhem kan dit bij partners als “TomTom”melden, zodat chauffeurs van vrachtauto’s worden omgeleid.

Slecht wegdek Rijkerswoerdsestraat en erg smal
Eigendom hiervan ligt bij de gemeente Arnhem. Zij zijn aanspreekpunt hiervoor.

Toegankelijkheid van het gebied moet goed blijven
Aan de toegankelijkheid van het gebied zal de initiatiefnemer niks wijzigen. Wel zal er worden meegedacht over verbeteringen in het gebied ook voor omwonende.

Nieuwe fietspaden om de wijk heen leiden om overlast en drukte in de wijk te beperken
Op dit moment liggen er al fietspaden om de wijk. Deze kunnen gebuikt worden voor recreanten die met de fiets willen komen en zullen dus geen extra drukte opleveren in de wijk.

Rijkerswoerdsestraat aanpakken voor sluipverkeer
Hier zijn plannen voor maar worden niet door de initiatiefnemer geïnitieerd. Dit is een beleid/besluit van de gemeente Arnhem.  

Inrichting terrein
 
Groepsaccommodatie en horecavoorziening verkeerd gesitueerd, te dicht op bebouwing. Graag loods en horeca wisselen van plaats i.v.m. mogelijke overlast
Deze opmerking is door meer bezoekers van de inloopdag gemaakt en was een grote zorg voor de buurt. In overleg met de landschapsarchitect is er dan ook voor gekozen dit aan te passen in het ontwerp.  

Graag meedenken over bijenstal
Van wie komt deze opmerking/vraag? Graag melden bij initiatiefnemer. 

Terrein voor iedereen openbaar toegankelijk maken
Het terrein zal meer toegankelijk zijn straks dan hij nu is.

Komen er bruggen tussen de gebieden van fase 1 en fase 2? Hoe is ontsluiting geregeld?
In het huidige plan is daar een loopbrug gesitueerd. Dit om de doodlopende watergang aan de defensiedijk de ontsluiten met de plas. Hierdoor ontstaat er een meer natuurlijkere doorstroom waardoor de waterkwaliteit verbeterd. Dit is een verbetering voor de ecologie in het gebied.   

Toegankelijkheid minder validen in relatie tot veiligheid (woningen op palen?). Lift in de boomhut voor opa ;-)
In het plan zal rekening gehouden worden met de toegankelijkheid voor minder validen. De huisjes op palen zullen geen lift krijgen (☺) maar denkbaar is misschien een oplopende loopbrug die rolstoel-toegankelijk is. Enkele grondgebonden huisjes zullen rolstoel- en zorg-toegankelijk gemaakt worden. Bij de ontwikkeling van deze huisjes wordt meegedacht door minder validen zelf.  Verder zal het gehandicapten Platform Overbetuwe bij de uitwerking betrokken worden.

Realiseer alleen fase 1
Het gehele plan zal gefaseerd worden uitgevoerd.

Niet prettig voor huurders dat gebied openbaar toegankelijk is
De huisjes zullen in het openbaar toegankelijke gebied verder van de paden af staan en afgeschermd door begroeiing van bomen en struiken.  Verder weten de toekomstige huurders dat het gebied openbaar toegankelijk is.

Worden er extra parkeergelegenheden gecreëerd bijvoorbeeld voor hondenuitlaters, jagers, vissers?
Bij een niet vol bezet park kan er van de parkeervoorzieningen gebruik gemaakt worden door daggasten.

I.v.m. horizonvervuiling geen huisjes op palen en op het water
Dit is onderdeel van de beleving, het  karakter en uitstraling van de huisjes.

Tegenstander van extra horeca, De Woerd is er al
Hierover zal afstemming met de exploitant van De Woerd plaatsvinden

Hoe groot zijn de huisjes
Divers, van kleine trekkershutten tot iets grotere accommodaties waarbij alle voorzieningen van een gewone recreatiewoning aanwezig zijn.

Hoe wordt er voor gezorgd dat alleen gebruikers van het park gebruik maken van parkeerplaatsen
Er is 24/7 toezicht op het park. Bij een niet volle bezetting van het park is het denkbaar dat er door dagrecreanten gebruik gemaakt kan worden van de parkeervoorziening van het park om “wild parkeren” en parkeeroverlast te voorkomen.

Toiletvoorziening voor vissers langs de kleine plas
Kan over worden meegedacht door initiatiefnemer.


Beheer/exploitatie
 
Hoe ziet het beheer eruit. Komt er bijvoorbeeld een receptie
Er zal een receptie zijn op het park voor de recreanten waar zij zich kunnen melden voor hun verblijf. Het beheer van het park bestaat uit een beheerder die 24/7 toezicht houdt op het park.

Hoe voorkom je gebruik van o.a. arbeidsmigranten
In het nieuwe bestemmingsplan is dat niet mogelijk om permanent te bewonen.

Komen er toiletvoorzieningen en zo ja openbaar of in recreatiewoningen
De trekkershutten zullen een centrale sanitaire voorziening hebben de wat grotere huisjes hebben eigen voorzieningen. De centrale toiletvoorziening voor de trekkershutten is niet openbaar toegankelijk en alleen bedoeld voor recreanten van de accommodaties.

Geen permanente bewoning en gedoogbeleid i.v.m. woningproblematiek
Is ook niet mogelijk in het nieuwe bestemmingsplan.

Mogen gezinnen uit de buurt een keer gratis gebruik maken van de huisjes, dit als welkomactie, laat de bewoners gratis proefslapen. Korting voor aanwonenden.
Klinkt als een leuk idee. Deze gaan we meenemen in de plannen! 
 
Het aantal huisjes breidt snel uit. Zorg om grote aantal huisjes
Begrijpelijk is dat er bij aantallen van 50-55 huisjes het gevoel van “grote aantallen” ontstaat. Het karakter en ontwerp van het park is echter niet te vergelijken met een regulier vakantiepark. In het nieuwe plan is gekozen voor een ontwerp van huisjes die zich zo veel mogelijk aan het landschap aanpassen en niet andersom. Er wordt gekozen voor natuurlijke materialen en er komt veel nieuwe aanplant van bomen en struiken. Ook de grootte van de huisjes is beperkt gehouden waarbij de beleving van de omgeving voorop staat en niet de grootte van het huisje.

Om hoeveel huisjes gaat het eigenlijk
50-55 kleine tot iets grotere recreatiewoningen.

Goede voorziening om overlast te kunnen melden. Meldpunt?
Het park krijgt een receptie en een telefoonnummer waarop de beheerder te bereiken is.

Is er voorzien in permanent toezicht?
Ja er is 24/7 toezicht op het park.

Exploitatie buiten het hoogseizoen? Is het park het hele jaar open
Ja het park is het hele jaar open

Wie gaat het park beheren en wie treedt op bij overlast?
De beheerder van het park zal toezien op overlast

Wat zijn de meerjarenplannen gezien uitbreiding in toekomst?
De plannen zijn om de aantallen huisjes te laten meegroeien met de vraag. Fase 1 zal dus niet in één keer gerealiseerd worden. Bij elke stap zal gekeken worden naar de haalbaarheid om te voorkomen dat er huisjes komen te staan die niet verhuurd worden.

Is er mogelijkheid voor groepsverhuur?
Ja in de groepsaccommodatie is het mogelijk als groep te verblijven. 

Aandacht voor duurzame bouw en duurzaam recreëren.
Het huidige plan voorziet daarin.

Wat gebeurt er als huisjes niet renderen
Het plan dient voor het bestemmingsplan economisch uitvoerbaar  te zijn.


Communicatie/proces
 
Is bezwaar nog mogelijk?
De eerste inloopbijeenkomst is geïnitieerd door 3 partijen, namelijk gemeente Overbetuwe, eigenaar van de grond Uiterwaarde en initiatiefnemer Leon Gouman van Eco Bouwprojecten BV. Voor het huidige terrein is een nieuw plan nodig om invulling te geven aan het huidige failliete golfterrein. Hiervoor is initiatiefnemer bij Uiterwaarde gekomen met een nieuw initiatief dat aansluit op de doelstellingen van Uiterwaarde in het gebied. Daarbij is gekeken of dit ook past binnen de recreatienota van de gemeente Overbetuwe en de doelen van park Lingezegen. De inloopbijeenkomst had als doel te kijken hoe de nieuwe plannen zouden liggen in de buurt en bij de gebruikers van het gebied. Daarbij is een voorlopig eerste ontwerp gemaakt voor de nieuwe plannen om deze zo goed mogelijk te kunnen voorleggen aan alle diverse belanghebbenden Alle input die wij gekregen hebben bij de inloopbijeenkomst wordt nu verwerkt in de plannen. Dan pas zal er een formele procedure gestart worden voor het wijzigen van het huidige bestemmingsplan dat t.z.t. ter inzage komt. Hierop kan uiteraard bezwaar gemaakt worden door belanghebbenden. Op dit moment is er slechts een informele planvorming gaande die zal toeleiden naar een formele procedure.     

Gemeente Overbetuwe maakt zich niet zo druk over bewoners in Arnhem (aanwonenden)
Het is niet juist dat de gemeente zich niet druk maakt om aanwonende van het plangebied. Gemeente Overbetuwe is mede initiatiefnemer van de inloopbijeenkomst waarbij het doel voorop stond informeren van belanghebbende en het ontvangen van input van omwonende. De huidige status van de plannen is nog niet formeel en dus zou dat niet nodig zijn. Echter is er voor gekozen voordat de formele procedures starten de omwonenden tijdig te informeren en te zien wat de reacties zijn. Burgerparticipatie is een belangrijk aspect binnen dit proces.

Wat is de bemoeienis van de gemeente Arnhem?
Gemeente Arnhem is betrokken geweest bij de planvorming in een tweetal werkateliers. Hierbij is met de gemeente Overbetuwe en de gemeente Arnhem en andere betrokkenen om tafel gesproken over het ontwikkelen van deze plannen. Hierbij is de gemeente Arnhem betrokken, zodat niet voorbij wordt gegaan aan het belang van haar inwoners.

Geen positief beeld van communicatie met bewoners
Betere communicatie omwonenden

De website die u nu bezoekt is tot stand gekomen om omwonenden en andere betrokkenen te informeren over de actuele stand van zaken. Op deze website kan iedereen kennis nemen van de plannen voor het gebied.  Mocht u nog andere suggesties hebben om de communicatie verder te verbeteren, stuur dan even een bericht aan ons via het contactformulier.

 
 

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Achtergrond
  • Stand van zaken
  • Sfeerbeelden
  • Eco Bouwprojecten
  • Nieuws
  • FAQ
  • Partners
  • Contact